Kostdoktorn

Prenumerera på Nyhetsflöde Kostdoktorn
Vi gör LCHF enkelt
Uppdaterad: 1 timme 28 minuter sedan

Därför är skatt på rött kött en dålig idé

6 timmar 9 minuter sedan

Förra veckan tapetserades media med stora rubriker om hur en global köttskatt skulle kunna rädda hundratusentals liv och dessutom kapa vårdkostnader med miljarder dollar årligen.

CNBC: Health experts propose a red meat tax to recoup $172 billion in health care-costs

Daily Mail: First sugar, now red meat? Taxing beef, lamb and pork ”could prevent about 220,000 deaths and save more than £30.7 billion in healthcare costs around the world each year”

BBC: Should there be a tax on red meat?

Nyheten gjorde inget större avtryck i svensk media, men omnämndes på några ställen:

Aftonbladet: Forskarnas uppmaning: Inför skatt på rött kött – globalt

Expressen: Forskare vill införa skatt på rött kött

Man skulle kunna tro att alla rubriker handlade om globala beslutfattares seriösa överväganden om en sådan skatt, med de härstammade från en enda modelleringsstudie från University of Oxford, som publicerades veckan innan i PLOS. En modelleringsstudie är mer som ett ”akademiskt träningspass” än seriös forskning.

Hela uppfattningen om att rött kött bidrar till att öka antalet fall av kronisk sjukdom baseras på svag epidemiologisk evidens, en typ av evidens som behöver testats i randomiserade kliniska försök för att fastställa orsakssamband. Den typen av försök har aldrig utförts. Trots de övertygande rubrikerna som den här modelleringsstudien givit upphov till är premissen den är baserad på (att konsumtion av rött och/eller processat kött ökar antalet kroniskt sjuka) svag, som bäst.

Utöver det faktum att utgångspunkten för en köttskatt kan vara felaktig finns det några andra realiteter angående köttskatt som man måste betänka. Nutritionister menar att kött är näringstät mat med mycket protein och tillräckligt med protein är viktigt för din hälsa. Om en skatt minskar köttätandet finns det ingen garanti för att man ersätter de förlorade köttkalorierna med mat som broccoli och linser, vilket anses vara hälsosammare; det är lika troligt (eller kanske ännu troligare) att näringsfattig (men god) processad mat tillverkad av raffinerade kolhydrater och fröoljor skulle vara förstahandsval. Det bytet skulle försämra hälsan, inte förbättra den.

Dessutom är den här typen av skatt regressiv, vilket betyder att den skulle slå hårdare mot fattiga och felnärda befolkningsgrupper än mer välbeställda. En kraftig prishöjning på kött skulle sannolikt driva kostnadsmedvetna konsumenter mot billigare och kraftigt processade kalorier. Det är inte till hjälp för den som redan kämpar för att få tillvaron att gå runt.

Om du vill läsa mer om köttskatt, ta en titt på det här inlägget av Diana Rodgers, dietist:

Sustainable Dish: Is a meat tax a good idea?

Tidigare

Kardiolog: ”Vill du ha ett friskare hjärta? Ät en köttbit”

Rött kött och hälsa

Recension av What the Health: Grundlösa påståenden om hälsa

Kostråd
 • Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv.
 • Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
 • Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?
 • The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från förr och hur man egentligen blir frisk.
 • Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
 • 21:05
 • Professor Noakes i förhör28:47Dr Zoe Harcombe and Nina Teicholz var expertvittnen vid förhören med Tim Noakes i oktober och presenterar en översikt.
 • "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning.
 • Att sprida LCHF i Brasilien12:07Rodrigo Polesso berättar om sin egen hälsoresa och ger sina bästa tips för den som vill börja med LCHF.
 • "Kostråd för vem?"09:45Det är dags för en stor förändring av kostråden.
 • Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd.
 • "Jag har följt fel råd!"16:39Så lyckades Antonio Martinez till slut reversera sin typ 2-diabetes.
 • Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon?
 • De tre vanligaste myterna om LCHF09:18Vilka är de tre vanligaste myterna om LCHF? Och med denna felaktiga information – hur kan du övertyga din läkare om att LCHF kan vara till fördel för dig?
 • Vem vinner ekonomiskt på LCHF?37:12Vem vinner ekonomiskt på LCHF?
LCHF
 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • 45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Därför är skatt på rött kött en dålig idé dök först upp på Diet Doctor.

En hållbar LCHF-kost

sön, 2018-11-18 12:27
8 visningarÄr det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt? Hur kan du äta LCHF och tänka på miljön, samtidigt som det inte kostar alltför mycket? Och kan rörelsen ha en positiv inverkan på klimatet?

Få svaren på de frågorna i den här intervjun med dr Christian Selig. Han är läkare och behandlar sina patienter med LCHF, men han har också en mastersexamen i biologi.

Ivor Cummins samtalar med dr Selig under konferensen The Low Carb Universe på Mallorca.

Se ett par minuter av intervjun ovan (transkription). Hela videon, med svensk text och transkription, ser du med provmånad eller medlemskap:

En hållbar LCHF-kost – Dr Christian Selig

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Miljö

 • Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Kost, hälsa och miljön50:49Vi får ofta höra att djurhållning är en stor bov när det gäller klimatförändring och miljöförstöring, men är det verkligen så?
Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget En hållbar LCHF-kost dök först upp på Diet Doctor.

Tack och lycka till, Anne Aobadia!

lör, 2018-11-17 16:39

Tre snabba frågor till Anne Aobadia som slutar som receptkreatör på Diet Doctor vid årsskiftet:

Du har genom åren bidragit med en imponerande mängd recept till Diet Doctor. Vad har varit roligast?

– Att få vara en del av Diet Doctors fantastiskt duktiga och målmedvetna team har varit ett sant privilegium. Det är häftigt att kunna bidra till att hundratusentals människor, i Sverige och runt om i världen, kan återfå hälsan genom att njuta av riktig mat.

– Vad vi äter är kärnan till hur vi mår. Mina lågkolhydratrecept – från strikt till liberal – är bara en liten pusselbit av Diet Doctors omfattande arbete. Men jag är stolt och glad över att kunna hjälpa människor i deras vardag med äkta matkärlek.

Vilka är dina egna favoriter bland de över 600 recept som du tagit fram tillsammans med Diet Doctors receptteam?

– Jag är precis som folk är mest. Jag gillar mat som är maxad med smak och är enkel att tillaga. Köttfärspajen med kesotäcke är min mans absoluta favorit. Han lagar den själv titt som tätt. Mina utsökta färsbiffar med fetaost och ajvarsås som serveras med smörstekt vitkål, är också en riktig höjdare. Mums! Det är verkligen härlig vardagsmat som går hem hos alla. På helgen kan det bli lax i ugn som till exempel chililax på grönsaksbädd.

Vad ska du göra i stället nu när du slutar som receptkreatör på Diet Doctor?

– Egentligen är jag bara en glad amatör när det gäller detta med mat och recept. I för sig tror att det är därför recepten varit så framgångsrika och gått hem bland alla som gillar god och hälsosam LCHF-mat. För det ska vara enkelt att njuta av god mat.

– Jag är journalist i botten och går tillbaka till journalistiken på heltid. Jag ska bland annat testa att jobba med TV, vilket känns oerhört spännande! Jag finns kvar på matkarlek.nu, på Instagram som @meramatkarlek, samt på Facebook och fortsätter att dela med mig av min goda mat, fast kanske i lite mindre omfattning. Och recepten finns ju kvar på Diet Doctor!

Stort tack, Anne, för alla fantastiska recept du bidragit med! Vi är tacksamma och stolta över samarbetet och att vi önskar dig stort lycka till med allt du ger dig i kast med i framtiden.

Vi kan också tipsa om att Annes senaste bok Vardagsgott! finns på Bokus till fyndpriset 99 kronor, från och med nu och fram till julafton. Passa på att handla julklappar kanske?

Bokus: Vardagsgott!
LCHF-recept

Inlägget Tack och lycka till, Anne Aobadia! dök först upp på Diet Doctor.

”Enkelt och inspirerande!”

lör, 2018-11-17 10:55

Över 620 000 personer har hittills anmält sig till Diet Doctors LCHF-utmaning (på engelska, svenska och spanska). Starten går varje söndag och utmaningen är GRATIS, reklamfri och du förbinder dig inte till någonting. Varmt välkommen!

Här är utdrag ur några mejl vi har fått under den senaste veckan:

Feedback

Mycket bra upplägg! Enkelt och inspirerande! Tack!

Jag skulle gärna ha en likadan fortsättning ett par veckor till med dagliga mejl, menyer, stöd och pepp. Jag kommer fortsätta genom botanisera bland veckomenyerna osv.

/Ethel

Efter bara två veckor med LCHF mår jag bättre än tidigare. Jag ser ljust på min framtid nu, slipper ägna så mycket energi åt att tänka på hunger och trötthet. Det kanske var Livsmedelsverket och tallriksmodellen som fick mig att tro att kolhydrater inte är något problem för människans hälsa eller för min hälsa. Potatis, pasta, ris och bröd är nyttigt/hälsosamt, eller? Det är ju det som serveras skolmatsalen.

Jag ser ljust på min framtid nu, slipper ägna så mycket energi åt att tänka på hunger och trötthet. Nu har jag insett att den stora andelen/mängden kolhydrater har påverkat min hälsa väldigt negativt! Jag personligen har ätit en för stor andel kolhydrater. Inte bara för mycket socker. Nu vill jag inte äta för mycket kolhydrater längre. Jag vill inte ha stora blodsockersvängningar igen!

Tack för inspiration till en ny livsstil.

/M

Kom igång

Vill du också komma igång? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors-LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt verktyg veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Guide: Gå ner i vikt

Diskussion: Diet Doctors/Kostdoktorns forum

Stöd Diet Doctors arbete

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Prova gratis i en månad, ingen bindningstid Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • 45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • 05:56
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
Viktnedgång
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Orsaken till fetma38:45
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • 46:13
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Fasta som behandling34:55
PS Har du en framgångshistoria du vill dela med dig av? E-posta (fotografier uppskattas) till annika@dietdoctor.com. Berätta om vi får publicera ditt namn och foto eller om du vill vara anonym.

Inlägget ”Enkelt och inspirerande!” dök först upp på Diet Doctor.

Steven fick sitt självförtroende tillbaka

fre, 2018-11-16 15:03

Steven kände sig olycklig och misslyckad efter att ständigt ha ökat i vikt genom åren. När han hade kämpat med vikten i tio års tid, utan resultat, insåg han att den enda som kunde hjälpa honom var han själv. Han började med LCHF och det här hände sedan:

Mejlet, översatt från engelska

Jag skulle vilja dela med mig av min historia för att inspirera andra. Det finns ett sätt att gå ner i vikt och få bättre livskvalitet!

Jag har kämpat med min vikt i tio års tid och Diet Doctor har lärt mig vad jag ska äta, när jag ska äta och hur jag ska äta. Jag var olycklig och skämdes lite för mitt utseende. Jag skulle exempelvis aldrig lägga ut en helkroppsbild på sociala medier. Jag växte snabbt ur mina kläder och jag ville egentligen inte gå någonstans. Jag var olycklig, men till slut kom jag fram till att jag själv var den enda som kunde göra någonting åt min situation. Jag har nu gått ner 27 kilo på tre månader. Jag är så mycket gladare och jag hoppas att detta kan inspirera andra att ge den här kosten en chans, för den fungerar! Min självkänsla och mitt självförtroende är tillbaka. Jag har kämpat med min vikt i tio års tid och Diet Doctor har lärt mig vad jag ska äta, när jag ska äta och hur jag ska äta.

Det största hindret var att dra ner på socker, men när jag insåg hur snabbt jag gick ner i vikt blev jag mycket motiverad att hålla mig till kosten. De första sex veckorna promenerade jag varje dag och det hjälpte mig mycket när det gäller att hantera sötsuget. Jag var skeptisk till en början, eftersom jag misslyckats med så många dieter eller trodde att jag visserligen skulle gå ner i vikt, men sen upp igen. LCHF är en livsstilsomläggning och jag älskar verkligen alla recept på sidan! Tack, Diet Doctor, för de fantastiska råden och för hjälpen att förbättra min livskvalitet!

Tack, mitt liv har förändrats för alltid! Jag lägger ut min bild på FB och berättar om Diet Doctor för alla, för det fungerar verkligen!

Steven, 48 år
Reno, USA

Kommentar

Steven, tack och stort grattis till dina framgångar!

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Guide: Gå ner i vikt

Video om LCHF
 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • 45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • 05:56
 • Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • 39:01
 • Därför blir vi tjocka1:12:26
Viktnedgång
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 14:39
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Orsaken till fetma38:45
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • 46:13
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Fasta som behandling34:55
 • En global matrevolution48:15
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 • Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo 
 • Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv 
Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Steven fick sitt självförtroende tillbaka dök först upp på Diet Doctor.

Ny forskning: En kalori är inte en kalori

fre, 2018-11-16 10:55

Livsmedelsindustrin vill gärna få oss att tro att alla kalorier fungerar på samma sätt i kroppen, men det verkar inte riktigt fungera på det sättet.

En ny studie från Harvard visar att personer som följer en kost med lite kolhydrater (20% av det totala kaloriinnehållet) förbränner mellan 209 och 278 kalorier mer vid vila (varje dag) än de som äter en kost med mer kolhydrater (60% av totala kaloriinnehållet). Varifrån vi får våra kalorier spelar verkligen roll.

SvD: Ny forskning: Mer fett ökar förbränningen

The New York Times: How a low-carb diet might help you maintain a healthy weight

Det här är inte den första studien som undersöker ämnet, men det är kanske den bästa.

Den aktuella studien är en noggrant kontrollerad, randomiserad undersökning som varade i 20 veckor. Ännu mer imponerande är att forskningsgruppen tillhandahöll all mat, över 100 000 måltider och mellanmål till en kostnad av 12 miljoner dollar för studien i sin helhet! Det eliminerade en viktig variabel i nutritionsstudier — om försökspersonerna verkligen håller sig till kosten — och visar dessutom på kraften i filantropi och partnerskap när det gäller vetenskaplig forskning av hög kvalitet.

Efter en uppstartsperiod då alla gick ner lika mycket i vikt, blev deltagarna lottade till en av tre kosthållningar: 20, 40 eller 60 procent kolhydrater, men med samma mängd protein på 20 procent. Viktigt att veta är att kalorierna justerades för att stabilisera vikten och förhindra vidare viktnedgång, detta för att det ska vara mer troligt att skillnaden i kaloriutgifter inte berodde på viktnedgång, utan på maten som konsumerades.

Efter fem månader hade de som åt lågkolhydratkost ökat sina energiutgifter med mer än 200 kalorier per dag, medan gruppen som åt mycket kolhydrater initialt minskade sin energiförbrukning i vila, vilket visade på en klar skillnad mellan grupperna. Dessutom, de som hade högst insulinnivåer inledningsvis upplevde en ännu mer imponerande ökning på 308 kalorier på lågkolhydratkost, vilket pekar på att det kan finnas en grupp som har ännu mer att vinna på kolhydratrestriktion.

Varför är det här viktigt? Det visar att den konventionella synen att äta mindre, röra sig mer och räkna kalorier inte är den bästa vägen till viktnedgång. Många studier visar på bättre viktnedgång med lågkolhydratkost om man jämför med fettsnål kost och nu finns studier som denna som hjälper oss att förstå varför.

Våra kroppar är inte enkla kaloriräknare som håller koll på hur mycket vi äter och hur mycket vi förbränner. Istället har vi en komplicerad hormonell respons på olika typer av mat. Det är dags att acceptera det och göra oss av med omoderna modeller för kalorier in och kalorier ut, för att kunna åstadkomma mer effektiv och hållbar långsiktig viktnedgång.

Mer om den nya studien:

LA Times: The case against carbohydrates gets stronger (by study author Dr. David Ludwig)

The Times: Low-carb dieters ”shed more weight”

MedPage Today: Low-carb diet wins for weight maintenance

Tidigare

Kaloriräkning kommer inte att lösa dina viktproblem – gör detta istället

Söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett

Leder kalorirestriktion till viktnedgång? Inte enligt forskning!

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Guide: Gå ner i vikt

Viktnedgång
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Orsaken till fetma38:45
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
Kalorier
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Orsaken till fetma38:45
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Måste du räkna kalorier för att gå ner i vikt?10:22Är kaloriräkning nödvändigt för att gå ner i vikt?
 • Viktkontroll: Kalorier eller insulin?36:26
 • Vad man gör istället för att räkna kalorier16:02
 • 45:52
 • Gary Taubes - Why We Get Fat (SD 2016)47:30
 • Därför blir vi tjocka1:12:26
 • 20:18
 • Varför blir vi feta? Intervju med Gary Taubes47:35
 • 19:59
 • 27:41

Inlägget Ny forskning: En kalori är inte en kalori dök först upp på Diet Doctor.

Att balansera typ 1-diabetes med LCHF

tors, 2018-11-15 16:30
1 visningarKan det vara en fördel att äta LCHF som typ 1-diabetiker? Och om så är fallet, vad ska du tänka på när du lägger om kosten?

Dr Al-Lawati är läkare, specialist i internmedicin och typ 1-diabetiker – hans perspektiv på frågan är ganska unikt. I den här intervjun från Low Carb Universe på Mallorca i november 2017, gör han en djupdykning i ämnet tillsammans med Ivor Cummins.

Se ett par minuter av intervjun ovan (transkription). Hela intervjun, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap:

Att balansera typ 1-diabetes med LCHF – Dr Ali Irshad Al Lawati

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer.
Tidigare med dr Al Lawati LCHF-läkare i Mellanöstern10:40Dr Ali Irshad Al Lawati är LCHF-läkare och arbetar i Oman. Det här är den intressanta berättelsen om hur han började med LCHF. Typ 1-diabetes

 • 13:18Den studerande typ 1-diabetikern Carola Bakken lyssnar inte på sjukvårdspersonalens råd. De är negativa till att hon äter LCHF trots att Carola är en mönsterpatient med perfekt blodsocker.
 • Förbättra typ 1-diabetes med LCHF30:05
 • 37:28
 • LCHF-läkare i Mellanöstern10:40Dr Ali Irshad Al Lawati är LCHF-läkare och arbetar i Oman. Det här är den intressanta berättelsen om hur han började med LCHF.
 • Kolhydrater eller inte för typ 1-diabetiker?14:46Hur mycket lättare är det att reglera typ 1-diabetes med lågkolhydratkost jämfört med på kolhydratrik kost?
 • 13:02
 • 28:34Hur typ 1-diabetikern P-O Heidling gick från “överviktig och grå gammal gubbe” till en “ny man som kan leva ett friare liv” – genom att gå mot råden i sjukvården.
 • Behandling av typ 1-diabetes: fakta eller fiktion32:42Dr Jake Kushner om varför det är bättre att behandla patienter med typ 1-diabetes med LCHF.
Mer

LCHF för nybörjare

Inlägget Att balansera typ 1-diabetes med LCHF dök först upp på Diet Doctor.

Härligt strikta och färgglada rätter

tors, 2018-11-15 13:58
Våra veckomenyer ger dig allt du behöver för att lyckas med LCHF. Veckomenyer, recept och inköpslistor – planeringen blir minimal! Byt ut eller hoppa över måltider – recept och inköpslistor anpassas automatiskt efter ditt val.

Vi har nu över 80 veckomenyer tillgängliga – inklusive strikt ketogent, måttlig LCHF, vegetariskt, mejerifritt eller Team Diet Doctors favoriter – här hittar du veckans meny: Strikt LCHF #24 - varierat och färgglatt

Denna veckas meny bjuder på trevlig variation och härligt färgglada rätter. Njut av kött, fisk, fågel och vegetariskt samtidigt som du håller dig under 20 gram kolhydrater per dag.

Veckomenyn →

Vår veckomenyservice är gratis att prova en månad

Läs mer om våra veckomenyer

Fortsätt längre ner för våra senaste veckomenyer.

LCHF-recept

Vad äter alla andra? Ta en titt på några av de populära recept våra tusentals besökare återvänder till, gång på gång. De här fantastiska måltiderna är favoriter av en anledning:

 

LCHF #26 – maxat med näring

I veckans meny bjuds det på färgglada rätter som är fulla av näring och härlig smak. Börja vardagarna med vår gröna supersmoothie och njut sedan av två lagade mål till. Till helgen vankas det klassisk lyxfrukost i form av pannkakor och Ägg Benedict. Den här veckans måltider ger dig runt 35 gram kolhydrater per dag.

Veckomenyn →

Strikt LCHF #28 – hemlagade favoriter

Den här veckan bjuds det på välsmakande rätter som kommer få ditt kök att dofta underbart och dina smaklökar att jubla! Njut av klassiker som ugnspannkaka, Shepherd’s pie och fläskkotlett med ädelostsås samtidigt som du håller dig under 20 gram kolhydrater per dag.

Veckomenyn →

LCHF #25 – smakrika höstmåltider

Boosta dig med en grön supersmoothie till frukost och njut av värmande soppor och härligt höstiga rätter under resten av dagen. Den här veckans meny bjuder på tre rejäla mål per dag och du håller dig mellan 20-40 gram kolhydrater.

Veckomenyn →

Strikt LCHF #27 – värmande rätter med köttfärs

Köttfärs är alltid bra att ladda upp med när det är bra pris i affären och att köpa storpack är ofta ännu billigare. Den här veckans strikta meny bjuder på tre mättande mål per dag och hjälper dig hålla kolhydraterna under 20 gram. Veckomenyn är baserad på rätter med nötfärs men du kan självklart välja en färs av till exempel kyckling istället.

Veckomenyn →

LCHF #24 - mejerifritt med asiatiska smaker

Den här veckan bjuds det på en mejerifri meny med härliga smaker från det asiatiska köket. Njut av klassiker som kyckling med jordnötssås blandat med nya spännande crab cakes.

En del av våra mejerifria recept listar smör som en av ingredienserna. Många som äter mejerifritt fortsätter att äta just smör då det har ett relativt lågt innehåll av mjölkprotein och mjölksocker. Om man är allergisk kan smöret så klart bytas mot ghee, kokosolja eller olivolja.

Veckomenyn →

 

Inlägget Härligt strikta och färgglada rätter dök först upp på Diet Doctor.

All fettvävnad är inte likadan

tors, 2018-11-15 08:47

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Trots att begreppen vikt och Body Mass Index (BMI) används frekvent av läkare och sjukvård är de omoderna och dåliga markörer för hälsa i stort. Som vi tidigare skrivit om tenderar personer som är överviktiga men är i god kondition ha bättre hälsa än den som har normal vikt men sämre kondition.

Dessutom är den rådande uppfattningen att överviktiga vars fettvävnad mest består av underhudsfett har bättre utsikter än de som har mer visceral fettvävnad (fettlever, bukfett, äppelform).

Nu menar en ny studie att en del av detta hänger samman med genetiska faktorer och dessa gener kan hjälpa till att förutspå risk för sjukdom.

Science Daily: Genetic factors tied to obesity may protect against diabetes

Studien använde DNA-sekvensering i kombination med MRI-mätning av visceralt fett för att bedöma risken för diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom hos över 500 000 personer. De fann sju specifika gener som var associerade med ökad risk för fetma, men en fetma med mer underhudsfett och mindre visceralt fett. Dessa personer hade därmed bättre framtidsutsikter med lägre risk för sjukdom.

Författarna kom därför fram till att var på kroppen vi bär vårt fett är viktigare än mängden och mycket av detta styrs av våra gener.

Det ger oss ännu större anledning att bry oss mindre om vågen och lägga mer fokus på hälsosam livsstil i stort. Och kom ihåg, bara för att dina gener gör det mer eller mindre sannolikt att du har visceralt fett, betyder inte det att det är bortom kontroll. Att leva hälsosamt med lågkolhydratkost (med eller utan periodisk fasta) och regelbunden träning kan hjälpa till att minska mängden visceralt fett och förbättra hälsan i stort.

Kasta ut vågen, gå till gymmet och laga till någon av våra delikata LCHF-måltider!

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher Tidigare

En hälsosam livsstil är viktigare än hur mycket du väger

Har du någonsin hört din läkare använda uttrycket ”sätta ut”?

Blir man fet av fett?

Viktnedgång
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • 48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma38:45
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
LCHF
 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • 45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41

Inlägget All fettvävnad är inte likadan dök först upp på Diet Doctor.

Low Carb Universe 2018 i full gång

ons, 2018-11-14 12:54

I mysiga Port de Soller på Mallorca går LCHF-eventet Low Carb Universe av stapeln, för andra året. Team Diet Doctor finns på plats för att du ska få veta vad som pågår. Schemat är fullspäckat med intressanta föreläsare, ta en titt här för mer information.

Föreläsare från Sverige är Ann Fernholm, Tommy Runesson och Andreas Eenfeldt. I vimlet hittar vi också Diet Doctors gästskribent Tina Brus och många andra besökare från när och fjärran. Mer om eventet:

Low Carb Universe 2018

Om du är intresserad av att hänga med, håll koll på Facebook och Instagram! Det kan dyka upp en och annan livesändning. På Diet Doctors engelska Facebooksida finns redan nu en intervju med dr Eric Westman. Följ oss gärna på både engelska och svenska för att inte missa något:

Low Carb Universe 2017
 • Måste man mäta ketoner?22:19Behöver man mäta ketoner på ketogen kost? Dr Westman guidar dig genom de situationer då det kan vara en fördel – och när det inte är det.
 • LCHF-läkare i Mellanöstern10:40Dr Ali Irshad Al Lawati är LCHF-läkare och arbetar i Oman. Det här är den intressanta berättelsen om hur han började med LCHF.
 • "Människor är inte trasiga från början"15:22Hur är det att vara LCHF-läkare i Tyskland? Är den tyska sjukvården medveten om kraften av en kostomläggning?
 • Den senaste forskningen på LCHF13:17Den aktuella vetenskapen bakom LCHF och ketogen kost.
 • "Ett skönare sätt att leva"10:51Franziska Spritzler berättar om vad som gjorde henne till LCHF-dietist.
 • "Jag ville rädda världen"22:22
 • De tre vanligaste myterna om LCHF09:18Vilka är de tre vanligaste myterna om LCHF? Och med denna felaktiga information – hur kan du övertyga din läkare om att LCHF kan vara till fördel för dig?

Inlägget Low Carb Universe 2018 i full gång dök först upp på Diet Doctor.

Sockret gör dig sjuk – nu måste vi sätta stopp

ons, 2018-11-14 08:25

Idag är det Världsdiabetesdagen och Kostfonden uppmärksammar den stort på många sätt. Dagen har börjat i TV-rutan, då Kostfonden varit med på TV4 och dukat upp alla sötsaker en genomsnittlig familj äter under ett år. Mer läsning om dagens aktiviteter nedan.

År 2016 passerades en historisk gräns: då hade över hälften av Sveriges vuxna befolkning övervikt eller fetma. Ungefär 450 000 personer har typ 2-diabetes och ungefär dubbelt så många ligger i riskzonen för sjukdomen. I fotspåren av detta följer en ökad risk för allt från svårigheter att bli med barn, till cancer, hjärtinfarkter, stroke och demens.

Kostfonden: Årets kalas – idag dukar vi upp det framför riksdagen

Dessutom har Kostfondens Ann Fernholm och Kerstin Brismar skrivit en debattartikel som publiceras i dagens Aftonbladet:

Aftonbladet: Sockret gör dig sjuk – nu måste vi sätta stopp

Tidigare

Kostfonden: Konsumtionen av socker bör halveras

Kostfonden: Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

Video om socker
 • Är socker giftigt?31:44
 • Hur blir man sockerfri?29:24
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
 • Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Action on sugar37:12
 • 59:31
 • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Inlägget Sockret gör dig sjuk – nu måste vi sätta stopp dök först upp på Diet Doctor.

Autofagi, keto och LDL

ons, 2018-11-14 08:16

Vill du förbättra din hälsa, gå ner i vikt eller hjälpa andra? Här är tre av veckans heta diskussioner på Diet Doctors/Kostdoktorns forum. Gratis och öppet för alla, välkommen!

 • Vad bryter autofagin?
  kendra är full av frågor när det gäller fasta. Hur liten del av en aminosyra gör att autofagin stängs av, räcker det med minsta lilla? Finns det ett enkelt svar på frågan?
 • Högt LDL
  Jola har högt kolesterol och nu vill läkaren skriva ut statiner. Vad annat kan man göra för att påverka kolesterolvärden? Och hur illa är det egentligen?
 • Ketofråga
  Richard är ny på forumet och har precis hittat till Diet Doctor. Nu lider han av vad som kan vara omställningsproblem och vill ha goda råd. Har du erfarenheter att dela med dig av?

Kom igång Stor guide: Kom igång med LCHF – en tvåveckorsutmaning

Mer LCHF för nybörjareTips för viktenSnabbkurs i diabetes

Inlägget Autofagi, keto och LDL dök först upp på Diet Doctor.

”Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker”

tis, 2018-11-13 15:32

[Fotot föreställer inte Andrew]

När Andrew gick på en rutinkontroll tidigare i år fick han diagnosen typ 2-diabetes. Han hade länge känt att hans hälsa inte var på topp, han kämpade med en envis hjärndimma och trötthet. Med en diabetesdiagnos kände han att det var dags för en förändring.

Han hittade till Diet Doctors webbsida och med uppmuntran från sin läkare började han med LCHF. Det här är vad som hände sedan:

Mejlet, översatt från engelska

Bästa Diet Doctor,

Jag är 48 år och från Storbritannien. Jag har levt ett bra liv, men det har varit ett halvt liv. Vid sidan om att nästan hela tiden känna mig trött och slö hade jag ständig hjärndimma, jag kunde helt enkelt inte tänka klart. Som advokat som lever på sin snabbtänkthet hotade det min karriär.

När jag var på en rutinkontroll i maj i år var mina värden helt uppåt väggarna. Läkaren ville ge mig medicin på en gång, men jag övertalade henne att ge mig några månader för att få en chans att få sjukdomen under kontroll på egen hand. Hon stöttade mig: jag hade hittat Diet Doctor och la fram ett förslag om LCHF. Hon uppmuntrade mig, men var lite bekymrad över hur kosten skulle påverka mitt hjärta.

Den första hälsoförbättringen jag märkte av var mental skärpa, som om en dimma hade lyft från mitt sinne. Förändringen har transformerat mitt liv, helt och hållet. Jag äter inte frukost, jag föredrar att hålla mig inom ett åttatimmar långt ätfönster dagligen. Jag håller kolhydratintaget nere, vanligen under 20 gram per dag, men ibland uppåt 30 gram. Jag äter tillräckligt med fett för att hålla hungern borta och det blir mycket grönsaker. Den första hälsoförbättringen jag märkte av var mental skärpa, som om en dimma hade lyft från mitt sinne. Jag var piggare hela dagen igenom, äntligen fri från toppar och dalar, jag kunde lita på att det fanns energi när jag behövde den. En fin bieffekt är att jag har gått ner i vikt, stadigt, från 118 kilo i maj till 90 kilo idag.

Min största utmaning så långt har varit att min vikt har stabiliserats under den senaste månaden. Strax över 90 kilo. Det är ganska frustrerande, men jag har varit överviktig i tre årtionden, så det är ingen överraskning. Jag tog en titt på Diet Doctor igen och hittade en lista på åtgärder att ta till om detta hände och tanken på att kombinera 5:2 med min existerande metod tilltalade mig. Nu fastar jag efter söndagkvällens middag och fram till onsdag lunch och jag har sakta börjat att gå ner i vikt igen. Jag var lite oroad över att inte ha tillräckligt mycket energi för att kunna arbeta med full fart andra dagen, med det har inte blivit så. Mitt arbete är ganska stillasittande så det är ingen risk att jag blir fysiskt utmattad. Mentalt har jag inte noterat någon svacka. Det som händer är att mina humörssvängningar planar ut under fastan.

…jag är helt frisk för första gången på många år.Innan jag började med kosten önskar jag att jag känt till att synen tillfälligt kunde påverkas medan man anpassar sig till ketos! Runt den tredje veckan, och under nästan en månads tid, inträffade en dramatisk förändring av min syn, från vara lätt närsynt till ganska långsynt. Det var ganska skrämmande och jag trodde att jag skulle bli blind, men jag hittade fakta på nätet att detta händer ibland. Med tiden återgick synen, men jag önskar att jag hade känt till vad som hände.

Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker, hurra! Jag ligger med god marginal även under gränsen till pre-diabetes, jag är helt frisk för första gången på många år.

Mitt HbA1c i maj var galet högt på 123. Idag ligger det på 32. Det är under nivån för pre-diabetes. Det är inte bara ”bra för en person med diabetes”, det är bra även för någon som är ”normal”. Läkaren kunde knappt tro vändningen hos en patient utan läkemedel och utan stöd. Jag är så glad, förlåt mitt skrytande.

Om du är intresserad, så lyckades jag med hjälp av Diet Doctor:

 • Bara äta mellan 13 och 21
 • Hålla kolhydraterna under 20 gram per dag
 • Äta mig mätt på fett (mitt kolesterol har gått ner under den här perioden)
 • Jag har ätit så mycket jag vill
 • Jag har bara druckit alkohol på helgen, bara vin och ren sprit
 • Fastat måndagar och tisdagar (på sista tiden)

Som jag nämnde tidigare, när jag berättade om detta för min läkare var hon inte direkt emot det. Faktum är att hon har varit mycket uppmuntrande, kanske metoden sprids i Storbritannien nu.

Jag mår toppen. Idag är en bra dag.

Andrew

Kommentar

Bra jobbat, Andrew – dina resultat är imponerande! Det är alltid kul att höra om läkare som är öppna för att arbeta med livsstilsförändringar och lågkolhydratkost.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Guide: Diabetes – så kan du normalisera ditt blodsocker

Video om LCHF
 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • 45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • 05:56
 • Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • 39:01
 • Därför blir vi tjocka1:12:26
Typ 2-diabetes
 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • 14:39
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • 46:13
 • En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling34:55
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • 36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Diabetes Video Course Part 309:32
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • De två stora lögnerna om typ 2-diabetes42:54
 • 14:39
 • My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10
 • "Hur gör du det här?"21:19
 • 45:52
 • Helping People with Type 2 Diabetes32:31
Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 • Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo 
 • Jacquie efter ett halvår med LCHF 
Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker” dök först upp på Diet Doctor.

Kostfonden: Konsumtionen av socker bör halveras

tis, 2018-11-13 09:09

Kostfonden bjuder in till kalas! För att uppmärksamma vår historiskt höga sötsakskonsumtion är alla riksdagsledamöter, media och allmänhet inbjudna när Kostfonden dukar upp den mängd sötsaker som en svensk tvåbarnsfamilj får i sig på ett år.

Välkommen till Mynttorget vid riksdagen, på Världsdiabetesdagen, onsdag 14 november. Mellan 11 och 16 bjuds det på sockersmart fika och intressanta föredrag. Du är också välkommen!

Ur inbjudan:

Visste du att morötter är runt fyra gånger dyrare än godis räknat per kalori? Vi skulle behöva ändra det förhållandet. Över hälften av alla svenskar har numera övervikt och fetma. I fotspåren vandrar typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom, demens, fibromyalgi, artros och urinvägsinfektioner. Ungefär en tredjedel av all cancer skulle gå att förebygga om vi hade en mer hälsosam livsstil.

Kostfonden: Nyheter

Här är programmet för dagen:

12.00 Varför fortsätter fetma och typ 2-diabetes att öka? Kerstin Brismar, ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd och professor i diabetesforskning.

12.15 Hur kan vi förebygga fetma och typ 2-diabetes? Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa, GIH.

12.30 Varför följer inte sjukvården sockerrekommendationerna? Anna Lindelöw, initiativtagare till #friskmat.

12.45 Energidryck varje dag. Susanna Almström, Hälsofrämjandet, grundare av Fredagsfys Sverige och En sockersmart skolaberättar om ungdomarnas sötsaksvanor.

15.00 Går det att förebygga cancer genom att äta mindre sött? SvD:s medicinjournalist Henrik Ennart berättar om sin artikelserie ”Mat och cancer.”

15.15 Kan man vara sockerberoende? Milla Martin, gymnasieelev, berättar om hur sockret påverkat hennes liv.

16.00 Kalaset avslutas (utan fiskdamm).

Kan du inte komma? Följ kampanjen på Kostfondens hemsida!

Tidigare

Kostfonden: Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

Video om socker
 • Är socker giftigt?31:44
 • Hur blir man sockerfri?29:24
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
 • Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Action on sugar37:12
 • 59:31
 • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Inlägget Kostfonden: Konsumtionen av socker bör halveras dök först upp på Diet Doctor.

”Vi gjorde det tillsammans, som en utmaning”

mån, 2018-11-12 15:36
348 visningarHur är det att driva världens största och populäraste YouTube-kanal om keto? Varför börjar man? Och vilka är det vanligaste frågorna om kosten?

Dr Andreas Eenfeldt samtalar med Matt och Megha, grundarna av populära Keto Connect.

Se ytterligare en förhandstitt, ovan, där Matt och Megha berättar om hur de började med ketogen kost. Hela videon, med svensk text och transkription, ser du här med provmånad eller medlemskap:

Allt om keto med Keto Connect

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Keto

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Keto-anpassning och prestation58:58
 • Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Ketonmätning i utandningsluft20:51
Low Carb Breckenridge
 • Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering.
 • Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
 • Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
 • "Min värk har minskat, doktorn"11:12Smärta, kost och livsstil med dr Èvelyne Bourdua-Roy.
 • Den okända historien om fröoljor30:15Gör du din hälsa en tjänst genom att äta växtoljor som margarin? Eller kan det vara så att allt du fått höra i årtionden om vad som är hälsosamt är helt fel?
 • Vad gör oss feta?42:50Att bekämpa fetmaepidemin, handlar det bara om att dra ner på kolhydrater – eller handlar det om andra saker?
 • Så mäter du ditt insulinsvar29:27Ditt insulinsvar säger mycket om din risk att utveckla metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och fetma.
 • Team fett kontra team kolhydrat30:13Borde idrottsmän äta ketogen kost för att höja sina prestationer – eller gör man bättre ifrån sig med kolhydratladdning?
 • "Jag ville göra skillnad, varje dag"17:10En inspirerande intervju med dr Èvelyne Bourdua-Roy om hur hon använder LCHF som behandling för sina patienter.
 • Lindra kronisk smärta med LCHF35:01Kan ketogen kost/strikt LCHF lindra tillstånd med kronisk smärta, som exempelvis fibromyalgi?
 • Den globala krisen inom mental hälsa32:41Kan en kostomläggning hjälpa till att bekämpa den globala krisen gällande psykisk hälsa? Kan mer mat av animaliskt ursprung och mindre grönsaker vara en fördel för ditt psykiska mående?
 • Kolesterol: passagerare, inte chaufför27:31Är högt LDL-kolesterol problematiskt – även om du har låga triglycerider? Om inte – finns det ett bättre sätt att förutspå hjärtsjukdom? Och hur påverkar ditt fettintag dina kolesterolvärden?
 • Open mic31:02LCHF:are med olika typer av bakgrund delar med sig av sina framgångshistorier.
 • Hjärtsjukdom och salt26:50Vad säger den senaste vetenskapen om hjärtsjukdom och saltintag?
 • Att använda LCHF vid fetmabehandling22:26Dr Eric Westman kopplar den senaste forskningen om ketogen kost till sin kliniska erfarenhet av att behandla patienter med LCHF.

Inlägget ”Vi gjorde det tillsammans, som en utmaning” dök först upp på Diet Doctor.

Livsmedelsindustrins grepp om nutritionsforskningen

mån, 2018-11-12 11:15

Marion Nestle, professor vid New York University och framstående kommentator på den amerikanska ”matscenen”, har mycket att säga om mat. Vi håller inte med om allt, men i den här intervjun i Vox säger hon mycket vettigt. Det handlar om den påverkan livsmedelsindustrin har på den vetenskapliga forskningen om mat, nutrition och hälsa.

Vox: Nutrition research is deeply biased by food companies. A new book explains why.

Nestle har nyligen kommit ut med en ny bok, med namnet Unsavory Truth: How food companies skew the science of what we eat. I den berättar hon om nutritionsforskningens stora beroende av finasiering från livsmedelsindustrin. Nestle pekar på att industrifinansierade studier nästan alltid gynnar marknaden. Varför? Hon hävdar att det inte beror på korrupta forskare, utan snarare på att finansiärerna kontrollerar utformning och tolkning av forskningen. Nestle förklarar:

Livsmedelsindustrin vill knappast finansiera studier som inte hjälper till att sälja deras produkter. Jag betraktar den här typen av forskning som marknadsföring, inte vetenskap. De som utför studierna menar att forskningen görs på rätt sätt, och så kan det mycket väl vara. Men forskning på var jäv kommer in i bilden menar att det verkliga problemet är utformningen av frågor — sättet på vilket frågorna ställs — och tolkningen av resultatet. Det är där inflytandet märks.

Pengarna styr och livsmedelsindustrin håller i plånboken. Intervjuaren från Vox och Nestle är överens om att den här realiteten knappast kommer att förändras.

Ett sunt mått av skepticism och en koll på varifrån pengarna kommer är alltid hjälpfulla strategier när man ska ta sig an nutritionsforskning.

Tidigare

Barilla-finansierade forskare: Ät pasta, gå ner i vikt

Sockerindustrin stoppade forskning som visade att socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdom

Så skyller man fetmaepidemin på annat, enligt läskindustrin

Socker
 • Är socker giftigt?31:44
 • Hur blir man sockerfri?29:24
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
 • Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Action on sugar37:12
 • 59:31
 • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Inlägget Livsmedelsindustrins grepp om nutritionsforskningen dök först upp på Diet Doctor.

Personanpassad keto och cancerbehandling

sön, 2018-11-11 16:19
Hur kan du anpassa din ketogena kost och din livsstil för att vara till hjälp vid cancerbehandling?

Alison Gannett har överlevt cancer och ägnar sig nu åt att hjälpa andra som lider av sjukdomen. I den här föreläsningen från Low Carb USA 2017, berättar hon om olika kost- och livsstilsfaktorer som kan övervägas vid behandling av cancer, som tillägg till konventionell behandling.

Se ett par minuter av föreläsningen ovan (transkription). Hela videon, med svensk text och transkription, ser du med provmånad eller medlemskap:

Personanpassad keto och cancerbehandling – Alison Gannett

Bli medlem (gratis att testa en månad) och du får omedelbar tillgång till föreläsningar, intervjuer, videokurser, frågor och svar, filmer och mycket mera. Du får också tillgång till vårt populära verktyg veckomenyer. Cancer

 • Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • För mycket protein – effekt på livslängd, åldrande och cancer31:18
 • Att ta forskning till patienten47:34Dr Nasha Winters pratar om cancer och ketogen kost, mitokondriernas roll och om hur kosten måste anpassas individuellt.
 • Open mic31:02LCHF:are med olika typer av bakgrund delar med sig av sina framgångshistorier.
Mer

Ketogen kost för nybörjare

Inlägget Personanpassad keto och cancerbehandling dök först upp på Diet Doctor.

Mitt absolut bästa viktnedgångstips

sön, 2018-11-11 09:31

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Som en uppföljning på inlägget från förra veckan – Robert – vill jag dela med mig av mitt absolut bästa viktnedgångstips.

I kroppen händer ingenting av en slump. Varje fysiologisk process är en finstämd orkester av hormonella signaler. Om ditt hjärta slår snabbare eller långsammare är noga kontrollerat av hormoner. Om vi kissar mer eller mindre är noga kontrollerat av hormoner. Om kalorierna vi äter förbränns eller lagras som kroppsfett är också noga kontrollerat av hormoner. Hvudproblemet när det handlar om fetma är alltså inte kalorierna vi äter, utan hur de används av kroppen. Det viktigaste hormonet vi behöver känna till är insulin.

Insulin är ett fettinlagrande hormon. Det är inget fel med det – det är helt enkelt insulinets roll. När vi äter går insulinet upp och signalerar till kroppen att lagra matens energi som kroppsfett. När vi inte äter går insulinet ner och signalerar till kroppen att förbränna den lagrade energin (kroppsfett). Högre insulinnivåer än normalt talar om för kroppen att den ska lagra mer energi som kroppsfett.

Hormoner är lika centrala för fetma som de är för allt annat när det gäller metabolism, inklusive kroppsvikt. En kritisk fysiologisk variabel som kroppsfett är inte utelämnat till nyckfulla förändringar av energiintag och träning. Om våra förfäder var för tjocka kunde de inte fånga bytesdjur och de riskerade dessutom att själva lättare bli till byten. Om de var för magra riskerade de att inte överleva svårare tider. Kroppsfett är avgörande för en arts överlevnad.

Vi förlitar oss på hormoner för att precist och exakt kontrollera kroppsfett. Vi kontrollerar inte vår kroppsvikt medvetet mer än vad vi kontrollerar våra hjärtslag eller vår kroppstemperatur. Dessa regleras automatiskt, precis som vår kroppsvikt. Hormoner talar om att vi är hungriga (ghrelin). Hormoner talar om när vi är mätta (peptide YY, cholecystokinin). Hormoner ökar energiutgifterna (adrenalin). Hormoner stänger ner energiutgifterna (sköldkörtelhormon). Fetma är en hormonell felreglering av fettlagring. Vi blir feta för att vi ger våra kroppar de hormonella signalerna att lagra kroppsfett. Och de hormonella signalerna går upp och ner beroende på vad vi äter.

Fetma är en hormonell obalans, inte en obalans av energi

Insulinnivåerna är nästan 20 procent högre hos feta personer och de förhöjda nivåerna korrelerar starkt med viktiga signaler som midjemått och midja/höft kvot. Orsakas fetma av höga insulinnivåer?

Hypotesen “insulin orskar fetma” är lätt att testa. Om du ger insulin till en slumpmässigt utvald grupp människor, kommer de att lagra fett? Det korta svaret är, med eftertryck, ”JA!”. Patienter som använder insulin regelbundet och läkarna som skriver ut det vet redan den hemska sanningen: ju mer insulin, desto mer fetma. Ett flertal studier har redan demonstrerat detta faktum. Insulin leder till viktuppgång.

I den betydande studien Diabetes Control and Complications Trial från 1993, jämförde forskarna en standarddos insulin med en hög dos utformad för noggrann kontroll av blodsocker, hos patienter med typ 1-diabetes. Höga doser insulin kontrollerade blodsockret bättre, men vad händde med vikten? Deltagarna i gruppen som fick hög dos gick i genomsnitt upp omkring 4,5 kilo mer än deltagarna i standardgruppen. Mer än 30 procent av patienterna upplevde “kraftig” viktuppgång!

Före studien var båda grupper mer eller mindre jämna när det gällde vikt, med liten förekomst av fetma. Den enda skillnaden mellan grupperna var mängden insulin. Insulinnivåerna ökade. Patienter gick upp i vikt. Insulin orskar fetma. När insulin går upp, ökar kroppens ”set-point” när det gäller vikt. Hypotalamus sänder ut hormonella signaler till kroppen för att öka vikten. Vi blir hungriga och äter. Om vi medvetet drar ner på kaloriintaget, då kommer också våra totala energiutgifter att minska. Resultatet blir detsamma – viktuppgång.

När vi förstår att fetma är en hormonell obalans, då kan vi börja behandla den. Om vi tror att ett överflöd av kalorier är det som orsakar fetma, då är behandlingen att dra ner på kalorier. Men det är en metod som varit ett stort misslyckande. Om det nu är för mycket insulin som orsakar fetma, då blir det tydligt att det vi behöver är att sänka insulinnivåerna.

Frågan är inte hur vi ska balansera kalorierna; frågan är hur vi ska balansera våra hormoner, speciellt insulin. Det finns bara två sätt som kan öka insulinet:

 1. Vi äter mer av maten som stimulerar insulin
 2. Vi äter samma insulin-stimulerande mat, men oftare

Min bok, Fetmakoden har förklarat vetenskapen bakom viktuppgång och hur man ska använda den kunskapen för att lyckas gå ner i vikt. Den utgör teorin bakom IDM-programmets många framgångar genom åren. Målet med boken är att föra fram dessa tankar och göra det lättare att använda dem i det vardagliga livet.

Nyckeln till viktkontroll som fungerar i längden är att kontrollera ”chefshormonet” och det är insulin. Det finns inga läkemedel som kan reglera insulin. Att reglera insulin kräver en förändring av kosten och den förändringen består av två faktorer – hur höga insulinnivåerna är efter måltid, och hur länge de varar. Det sammanfattas till två enkla faktorer:

 1. Vad vi äter – avgör hur hög insulintoppen blir
 2. När vi äter – avgör längden på insulintoppen

De flesta bantningsdieter bryr sig bara om den första frågan och därför misslyckas de med tiden. Det är inte möjligt att bara ta sig an den ena halvan av problemet och förvänta sig framgång.

När det handlar om maten är detta ingen lågkaloridiet. Det är inte heller nödvändigtvis en lågkolhydratkost. Det är inte vegetarisk kost. Det är ingen fettsnål kost. Det är inte carnivore. Det är en kost utformad för att sänka insulinnivåer för att insulin är den fysiologiska triggern för fettinlagring. Om du vill minska din fettinlagring behöver du sänka ditt insulin och det kan göras även med en kost rik på kolhydrater.

Många traditionella samhällen har ätit kolhydratbaserad kost utan att lida av skenande fetma. På 70-talet, före fetmaepidemin, älskade irländarna sin potatis. Asiaterna älskade sitt vita ris. Fransmännen sitt bröd.

Till och med i USA – minns 70-talet. Discomusiken svepte över landet. Star Wars och Jaws visades för fullsatta salonger. Om du har tittat på ett gammalt foto från den tiden kan du bli förvånad över flera saker. För det första, hur man kunde tycka att utsvängda brallor var coolt. För det andra, hur få feta människor det var. Ta en titt på några gamla årsböcker från high school från 70-talet. Det finns nästan ingen fetma alls. Kanske ett barn av hundra.

Hur såg då kosten ut på 70-talet? Man åt vitt bröd med sylt. Man åt glass. Man åt kakor. Man åt inte fullkornspasta. Man åt inte quinoa. Man åt inte grönkål. Man räknade inte kalorier. Man höll inte koll på kolhydraterna. Man tränade inte ens speciellt mycket. Man gjorde allt ”fel” och ändå, tillsynes utan ansträngning, fanns det kanppt någon fetma. Varför?

Hur åt man i Kina på 80-talet? Man åt mängder av vitt ris. I medeltal, över 300 gram per dag, jämför det med en lågkolhydratkost med mindre än 50 gram och allt kraftigt raffinerat. Och ändå led nästan ingen av fetma. Varför?

Hur åt man på Okinawa? Över 80 procent kolhydrater, mycket var sötpotatis som innehåller en hel del stärkelse. Och irländarna på 70-talet, med sin älskade öl och potatis? De tänkte inte två gånger på vad de åt, men fram till nyligen fanns nästan ingen fetma. Varför?

Svaret är enkelt. Kom närmare. Lyssna noga.

De åt inte hela tiden

När du inte äter kallas det ”fasta”. Det är anledningen till det engelska ordet ”break fast” eller breakfast, måltiden som bryter fastan. Medan du sover äter du (förmodligen) inte och är därför fastande. Det ger din kropp tid att smälta maten, processa näringsämnen och förbränna resten för att ge energi till dina vitala organ och muskler. För att hålla en stabil vikt behöver du balansera ätande och fasta.

Medan du äter sparar kroppen energin som kroppsfett. Under fastan förbränner din kropp den lagrade energin. Om du balanserar dessa två kommer din vikt att vara stabil. Om du övervägande äter kommer du att gå upp i vikt. Om du övervägande fastar kommer du att gå ner i vikt. Så, här är mitt absolut bästa tips för att gå ner i vikt. Det är så enkelt och självklart att till och med en femåring hade kunnat komma på det.

Ät inte hela tiden

Tyvärr får du av de flesta auktoriteter ofta höra raka motsatsen. Ät sex gånger per dag. Ät många mellanmål. Ät innan du går och lägger dig. Ät, ät, ät – till och med för att gå ner i vikt! Det låter ganska korkat, för det är ganska korkat. Istället kan det vara bättre att använda periodisk fasta, en teknik som har använts framgångsrikt i ett oräkneligt antal generationer.


Dr Jason Fung Dr Fungs populäraste inlägg

 1. 1Periodisk fasta 
 2. 2Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 3. 3Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 
Periodisk fasta
 • Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • 7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De vanligaste frågorna05:38
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 05:19
 • Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Orsaken till fetma38:45
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • 46:13
 • Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma44:22
 • 02:30
 • 26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se
Grunderna i LCHF
 • Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • 45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
Typ 2-diabetes
 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • 14:39
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • 46:13
 • En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling34:55
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Diabetes Video Course Part 309:32
 • 36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • 14:39
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Mitt absolut bästa viktnedgångstips dök först upp på Diet Doctor.

Bill reverserade typ 2-diabetes och gick ner 43 kilo

lör, 2018-11-10 16:37

Med en far som hade avlidit av hjärtsvikt var Bill rädd för att gå samma väg. Han var överviktig och hade diabetes men vägrade att ta det insulin hans läkare ville att han skulle ta. Han hittade Ivor Cummins och sedan dröjde det inte länge förrän han fann vägen till Diet Doctor. Här är hans berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Min far dog av kronisk hjärtsvikt. De amputerade hans ben på grund av diabetes, men innan den beställda protesen kom var han död. Jag föddes med ett hål i hjärtat, större än en silverdollar och med en trasig hjärtklaff. Vid 14 genomgick jag kirurgi, hålet lappades ihop med dacron och man sydde ihop hjärtklaffen. Vid 52 fick jag en hjärtinfarkt och en stent. Vid 60 vägde jag 113 kilo och och fortsatte att gå upp i vikt. Min läkare sa att jag behövde insulin för att hantera min diabetes. Jag vägrade insulinet, jag var tvungen att gå ner 41 kilo. Vid den här tiden hade jag bara ätit grönsaker i tre års tid, men fortsatte ändå att gå upp i vikt.

När jag upptäckte Ivor Cummins sökte jag upp all information jag kunde hitta. Jag bestämde mig för att följa råden på Diet Doctor. När jag berättade för min läkare vad jag tänkte äta kommande tre månader sa han: Om du fortfarande lever om tre månader, kom tillbaka till mig! Jag började med strikt keto med mindre än 5 gram kolhydrater per dag och började att fasta enligt dr Jason Fung. Under de första två veckorna kände jag mig bedrövlig, men sen fick jag flyt och veckorna tre och fyra gick jag ner 4,5 kilo.

Med periodisk fasta och ingenting annat än ägg, bacon och entrecôte under de två månader som följde, gick jag ner 20 kilo. När jag besökte min läkare igen var mitt HbA1c bra och mina triglycerider i normalspannet. Allt min läkare kunde säga var att det berodde på att jag hade gått ner i vikt. I slutet av det första året vägde jag två kilo mindre än min målvikt — jag hade gått ner 43 kilo.

…det känns som om jag skulle kunna erövra världen med ena handen bakbunden.Nu äter jag bara en gång per dag och ibland måste jag nästan tvinga i mig mat. Tredagarsfasta har blivit det normala, två gånger i månaden, jag är helt enkelt inte hungrig. Nu är jag tre månader in på mitt tredje år och det känns som om jag skulle kunna erövra världen med ena handen bakbunden. Jag har lyft tyngder och spelat golf nästan varje dag under hela mitt liv, men det slutade med en utsliten led i min högra axel och svår muskelförtvining av deltamuskeln i min vänstra axel. Leden har man kunnat fixa, men de kan inte göra någonting åt min vänstra axel. Jag slutade lyfta och slutade spela golf på grund av smärtan i min vänstra axel, jag har inte tränat alls under de senaste tre åren.

Utan personer som brinner för att hjälpa sådana som jag, skulle jag aldrig ha haft en chans att leva ett friskt liv och jag skulle säkerligen gått i min fars fotspår. Utan Diet Doctor som har gett mig chansen, gjort mig frisk och fått mig på den rätta vägen genom videor, intervjuer och allt annat som finns på sidan, vet jag inte vad jag skulle ha gjort. Om jag har gjort avsteg har jag bara gått tillbaka till videor och intervjuer och de har fått mig på rätt väg igen. De har gjort att jag bara kan fortsätta och fortsätta.

Idag är keto ingen diet. Keto är ett sätt att leva livet! Förresten… min läkare är fortfarande inte med på tåget… Av en tillfällighet dog hans far på samma sätt som min… Han bara fortsätter att upprepa ”det är för att du gått ner i vikt”.

Stort tack till er alla, tack för att ni har räddat mitt liv. Jag är tacksam.

Bästa hälsningar,
Bill

Kommentar

Grattis, Bill! Det finns aldrig några garantier, men det är rimligt att man kan förvänta sig att blodsockerkontroll och viktnedgång resulterar i signifikant lägre risk för hjärtsjukdom i framtiden.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Mer

Guide: Ketogen kost för nybörjare

Guide: Diabetes – så kan du normalisera ditt blodsocker

Guide: Periodisk fasta för nybörjare

Video om keto
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Keto-anpassning och prestation58:58
 • Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)31:26Vad är hjärtslagsvariation (HRV) och varför ska du bry dig om det?
Typ 2-diabetes
 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • 14:39
 • Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • 46:13
 • En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling34:55
 • 18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • Diabetes Video Course Part 309:32
 • 36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • 14:39
 • My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10
 • De två stora lögnerna om typ 2-diabetes42:54
 • "Hur gör du det här?"21:19
 • 45:52
 • Helping People with Type 2 Diabetes32:31
Periodisk fasta
 • Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • De vanligaste frågorna05:38
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 05:19
 • Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Orsaken till fetma38:45
 • Intervju med Jason Fung45:20
 • 46:13
 • Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma44:22
 • 02:30
 • 26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se
 • Jims framgångshistoria med LCHF02:22Jim har transformerat sin hälsa och gått ner från 160 till 77 kilo med hjälp av LCHF och periodisk fasta.
Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 • Stephanie gick ner fantastiska 68 kilo 
 • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF 
Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Bill reverserade typ 2-diabetes och gick ner 43 kilo dök först upp på Diet Doctor.

Grundkurs i biohacking med Martina Johansson

lör, 2018-11-10 08:30

På UR Play finns nu en nyinspelad föreläsning med Martina Johansson på temat biohacking. Ett tips om du har 20 minuter över!

Vad är egentligen biohacking? Martina Johansson arbetar med att kontrollera och förändra sin kropp, framförallt genom kosten. Här berättar hon om hur hon så att säga ”hackar” kroppen för att leva mer stressfritt och må bättre.

UR Play: Biohacking – en grundkurs

Intervju med Martina Johansson 18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1 Mer

Guide: Ketogen kost för nybörjare

Inlägget Grundkurs i biohacking med Martina Johansson dök först upp på Diet Doctor.

Sidor